Η επιβολή των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων εντός και εκτός Ελλάδας (capital controls) επέφερε καίριο πλήγμα στη ρευστότητα των επιχειρήσεων.
Ιδιαίτερο πλήγμα υπέστησαν οι εισαγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις, οι οποίες για να πραγματοποιήσουν τις συναλλαγές τους, θα πρέπει να περιμένουν την έγκριση από ειδική επιτροπή του Γεν. Λογιστηρίου του Κράτους, το οποίο θα είναι και χρονοβόρο λόγω μεγάλου όγκου αιτημάτων και θα εξαρτάται από την ιεράρχηση των αναγκών (προηγούνται φάρμακα, τρόφιμα κλπ).
Εφόσον δεν θα μπορούν να εισάγουν πρώτες ύλες και προϊόντα, θα είναι δύσκολη η παραγωγή των προϊόντων και η διάθεση τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Υπάρχει επομένως και θέμα αξιοπιστίας, γιατί η καθυστέρηση αυτή μπορεί να σημαίνει ότι χάνονται προθεσμίες και κάποιος ανταγωνιστής θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει το κενό της αγοράς.
Η μεταφορά των προϊόντων επίσης είναι δύσκολη και ακριβή, γιατί οι μεταφορικές εταιρείες, μην μπορώντας να πληρωθούν για την εισαγωγή προϊόντων, χρεώνουν στον εξαγωγέα το διπλό κόστος μεταφοράς (allez-retour).
Η λύση σε αυτά τα προβλήματα είναι:
- Άνοιγμα εταιρικού τραπεζικού λογαριασμού άμεσα και οικονομικά σε τράπεζα του εξωτερικού (εντός ΕΕ), στον οποίο και θα γίνονται όλες οι συναλλαγές (εισπράξεις από πελάτες και πληρωμή προς προμηθευτές)
- Ίδρυση υποκαταστήματος ή θυγατρικής επιχείρησης στην ΕΕ προκειμένου να τιμολογεί από εκεί και να έχει και παρουσία σε χώρα εκτός Ελλάδας
Ειδικοί συνεργάτες αναλαμβάνουν να φέρουν σε πέρας τις εργασίες αυτές, άμεσα, νόμιμα και οικονομικά!!!